Megszűnik a Holden, a GM egykori izomautókat tartalmazó ausztrál márkája

A Holden tíz évvel ezelőtt még csak úgy ontotta magából a V8-as motorokkal szerelt izomautókat Ausztráliában, majd az utóbbi időkben egyre kevesebb autót sikerült értékesíteni. Most megszületett a GM döntése: ennyi volt.

A Holden egykor Ausztália meghatározó márkájaként uralta a piacot. Az amerikai GM fennhatósága alatt álló márka csak úgy ontotta magából a V8-as modelleket, legyen szó szedánról vagy éppen divatosan sportos platósról. Még egy igen izgalmas Supercar szériát is felhúztak ezekre a járgányokra, így az egész világ megismerhette, mitől döglik a légy a kenguruk földjén.

Az utóbbi években viszont megkezdődött a gyengélkedés, az eladások úgy zuhantak be, mint a haldokló beteg vérnyomása. Nem hiába a hasonlat, hiszen ekkor lényegében már tényleg az életéért küzdött a márka, 2013-ban még az exportot is be kellett szüntetni. Az ausztrál piac viszont természetesen egyedül nem tud fenntartani egy komplett márkát, így először elkezdtek sorra utódmodell nélkül megszűnni a Holdenek, majd kimondódott az elkerülhetetlen: ennyi volt.

Így 2020-ban hivatalosan is megszűnt a 160 éve alapított, de autógyártással „csak” 1908 óta foglalkozó márka. Viszlát Holden!