Megemelték az elektromos autók támogatására szánt összeget

Akkora siker volt az elektromos autók állami támogatása, hogy nyár elején alig egy nap alatt fogyott el az erre elkülönített 5 milliárd forintos összeg. Most egy picit emeltek a kereten, hogy még többen juthassanak Magyarországon villanyos autóhoz állami támogatással.

Magyarország kormánya most már hagyományosan minden évben kihirdeti, hogy mekkora összeggel és milyen kritériumokkal támogatja azt a vállalatot vagy éppen magánszemélyt, aki elektromos autó vásárlásra adja a fejét. Az idei program abszolút siker volt, sőt még jócskán alá is becsülték az emberek vásárlói kedvét az elemzők.

Ezért történhetett, hogy az eredetileg elkülönített 5 milliárd forintos összeg gyakorlatilag egy nap alatt el is fogyott, azaz aki az első napon nem adta be a pályázatát, annak többé nem is volt erre lehetősége. Még ennél is durvább, hogy abban az egy napban is több igény érkezett, mint ami a keretből kijön, így egy darabig kérdéses volt, hogy vajon a már befogadott igénylésekből is dob-e majd vissza a későbbiekben az állam.

Most megérkezett a hivatalos válasz: nem. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ugyanis bejelentette, hogy az eredeti keretet mintegy 882 millió forinttal megemelik, így a már befogadott pályázatok mindegyike engedélyezve lesz, azaz akinek sikerült beadnia az igénylést és megfelel a feltételeknek, az mindenképpen számíthat arra, hogy az állam az új autó árának egy részét át fogja vállalni.

A miniszter azt is elárulta, hogy az elektromos autóra irányuló pályázatok többségét vállalatok nyújtották be mintegy 738 alkalommal (ebből 298 darab taxis vagy fuvaros cég), míg a magányszemélyként igénylők száma 662-re tehető.