Maxi a Minitől

Bemutatták az első hivatalos képeket a Mini Clubman névre keresztelt kombi változatának új verziójáról. Az autó egy egész méretosztálynyi növekedésen esett át, így most már legfeljebb csak nevében mini.

Megjelentek az első képek a napokban bemutatkozó új Mini Clubmanről.  Az első kiszivárgott információk és a képek egyaránt megerősítik, hogy ez az autó már csak nevében mini, hiszen 4,25 méteres hosszával és kombi karosszériájával simán veri az alső-középkategória legtöbb riválisát. Az új Clubman nem kevesebb, mint 27 centiméterrel lett hosszabb, mint az egyébként már szintén nem éppen kicsi elődje.

A tervezők a tengelytávolság 10 centiméterrel 2,67 méteresre való nyújtásával és ügyes trükkökkel tágasabbá tették a hátsó utasok lábterét is, de az igazán jelentős méret-növekedés a csomagtartóban fedezhető fel, amelynek térfogata 360 literesre nőtt, a három részre osztott üléstámlák ledöntésével pedig 1250 literes. De nem csak hosszabb, hanem magasabb és szélesebb is lett a Mini Clubman. Összességében tehát lényegében egy egész méretosztálynyi növekedésen esett át az autó, de megtartotta sajátságos arculatát, így maradtak a nem mindig praktikus, de egyedi megoldást képviselő, kétfelé nyíló hátsó ajtók is.

A motorválaszték egyelőre nem bővül, maradnak a jelenleg használt három- és négyhengeres erőforrások, de hamarosan várható a tölthető hibrid változat megjelenése is. Az alapmodellt 1,5 literes, 136 lóerős benzinessel szerelték, a sportváltozat 2 literes, 192 lóerős turbómotort kap, míg a dízelkivitelt kétliteres, 150 lóerős gázolajossal látták el. Most először rendelhető nyolcfokozatú automata sebességváltó a két nagyobb teljesítményű kivitelhez. Az új Mini Clubman várhatóan szeptembertől kerül a szalonokba.