Másfél év alatt másfél millió kilométer egy holland, hidrogéncellás autókat használó taxitársaság mérlege

Létezik Hollandiában egy taxitársaság, mely másfél évvel ezelőtt úgy döntött, hogy hidrogéncellás autókkal építi fel a flottáját. Azóta a Toyota Mirai gépkocsik másfél millió kilométert tettek meg, miközben 90 köbméter vizet is megtermeltek.

A hidrogéncellás autókban a legszebb, hogy a működésük abból áll, hogy az eltárolt hidrogén a levegőből nyert oxigénnel kapcsolatba lépve elektromos áramot termel, ami meghajtja a villanymotorokat. Ezzel együtt mérgező vagy káros melléktermék nem keletkezik, víz pedig annál inkább.

Ez a működései elve a Toyota Mirai modellnek is, melyből nem kevesebb mint 35 darabot állított szolgálatba másfél évvel ezelőtt a holland Noot Personenvervoer taxitársaság. Az autók lényegében éjjel-nappal mentek, aminek köszönhetően a flotta átlépte a másfél millió megtett kilométeres álomhatárt. Miért olyan nagy szám ez? Mert ez idő alatt komolyabb műszaki hibába nem futottak bele a hollandok, ami jelentősen megváltoztathatja az emberek bizalmatlanságát a technológia felé.

Hiba tehát nem volt, víz viszont annál inkább. A flotta a működése alatt ugyanis összesen 90 köbméter kristálytiszta vizet termelt meg, ami bőven elegendő egy méretesebb medence feltöltésére is, illetve ha úgy tetszik, egy átlagos háztartás éves vízigényét is fedezni lehet vele.