Már teszteli a Volkswagen az elektromos autókat töltő robotját

Egy éve mutatta be először a Volkswagen azokat az önjáró robot terveket, melyek elméletileg a jövőben képesek lesznek egyedül feltölteni egy parkoló elektromos autót. Most ott tartanak, hogy már a prototípust tesztelik.

Egy évvel ezelőtt jelent meg először az a híresztelés, hogy a Volkswagen egészen egyedi elektromos autó töltő rendszeren dolgozik. A németek megoldása abban volt különleges, hogy nem fix töltőoszlopot kezdtek el fejleszteni, hanem egy robotot, ami magától keresi meg a töltésre váró autókat és emberi segítség nélkül végzi el a műveletet.

A futurisztikus tervezet sokak szerint egy kezdeti fellángolás volt, a gyáriak viszont most egy kis kedvcsináló videóval jelentették be, hogy a projekt még mindig fejlesztés alatt van, sőt, most eljutottak arra a szintre, hogy már élesben is tesztelhetik az első elkészült prototípust.

A koncepció lényege, hogy a barátságos megjelenésű (nem véletlen, az önvezető autókat is próbálják kedves arculattal felruházni a gyártók, hogy ne gyilkos robotként tekintsünk rájuk) robotot telefonos applikációval lehet aktiválni, majd megadni neki az autónk helyzetét. Ezek után már minden magától zajlik, azaz a droid szépen magához ragad egy teljesen feltöltött energiatárolót, majd odamegy az autóhoz és rácsatlakoztatja. Azért nem magát dugja rá az autóra, mert így egyszerre több járművet is képes kiszolgálni, ráadásul nem kell magát is töltögetnie pár percenként, azaz folyamatosan tud dolgozni.

A folyamat végén természetesen a robot össze is gyűjti az energiatárolókat, majd visszahelyezi azokat a fix töltőre, hogy újabb autó érkezése esetén is zavartalan legyen a kiszolgálás.

“A mindenütt jelen lévő töltési infrastruktúra kulcsfontosságú tényező az elektromos mobilitás sikerében. Töltő robotunk csak egy a számos megközelítés közül, de kétségtelenül az egyik leglátványosab módja ennek”- mondta Thomas Schmall, a Volkswagen csoport fejlesztési igazgatója.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy mikortól kezdenek el megjelenni tömegesen a töltőrobotok, de látszik, hogy a Volkswagen komolyan veszi a dolgot, ami jó eséllyel tényleg azt jelenti, hogy a németek meg is fogják valósítani.