Már jövő hónapban felbukkannak az új magyar rendszámok az utakon

Egy ideje már tudni lehetett, hogy jönnek az új magyar rendszámok, ám a bevezetés pontos ideje eddig még bizonytalan volt. Most Vitézy Dávid jelentette be, hogy már július legelején megkezdik az új formátumok használatát.

Korábban már portálunk is beszámolt arról, hogy a jelenlegi magyar rendszámok alapos változáson mennek keresztül a jövőben. A szakértők szerint a cserére azért van szükség, mert a jelenlegi három betű és három szám leosztásban rejlő lehetőségek 1-2 éven belül elfogynak. Most az is kiderült, hogy nem is halogatják sokáig az új magyar rendszámok bevezetését a hatóságok.

Vitézy Dávid egy Facebook bejegyzésben jelentette be, hogy már július elsejétől az új rendszer szerint adják majd ki a rendszámokat, azaz: „Az újfajta rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel.

Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki. A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek. Az előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését.”

Ez persze nem azt jelenti, hogy a már meglévő hatósági jelzéseket cserélni kéne, azok továbbra is érvényben maradnak. Fontos még, hogy a rendszámoztatás költsége a közlekedési államtitkár szerint az új rendszerben sem fog növekedni, azaz pontosan annyit kell majd fizetni az új forgalomba helyezésekért, mint eddig.