Már az autópályákról is tiltanák a régebbi dízeleket a németek

Németország igencsak rákapcsolt a dízel személyautók kitiltására. Most már nem csak a városok lennének tabuk a régebbi gázolajos járgánnyal rendelkezők számára, hanem bizonyos autópálya szakaszok is.

Ha valahol, akkor Németországban nem szórakoznak sokat, ha dízeleket kell kitiltani az utakról. Gyakorlatilag hetente kerül fel újabb német város a tiltólistára, sőt most már autópálya szakaszok is tervbe vannak véve az üggyel kapcsolatban.

Egészen pontosan az A40-es autópálya bizonyos szakaszairól van szó Gelsenkirchen és Essen közelében (a két város amúgy szerepel azon a listán, ahová szintén nem lehet majd behajtani régebbi dízelekkel). A szabályozás a tervek szerint 2019 nyarán lép majd életbe, ezzel számos környékbeli életét megnehezítve.

Mert, hát valljuk be, míg a városokból kitiltás miatti kellemetlenség megoldható tömegközlekedéssel, az autópálya tilalom az ingázók számára napi szintű problémát jelenthet. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy míg először az Euro 4-es és annál régebbi környezetvédelmi besorolású dízelekről volt szó a kitiltás kapcsán, most már Frankfurt és Berlin esetében az Euro 5-ösökről is szó van. Ez annyit tesz, hogy néhány 10 évnél fiatalabb prémium modell is nehezen használhatóvá válhat Németországban a szabályozás bevezetése után.