Már Apple okoseszközökkel is üzemeltethetőek a BMW-k

Már korábban kiszivárgott, hogy a BMW és az Apple közösen dolgozik a digitális kulcsok következő generációján, most pedig már a kész funkciót jelentette be a két fél. Könnyen használható az NFC rendszerre épülő megoldás.

Sokszor elhangzott már, hogy a jövőben a fizikai eszközök, például a kulcsok teljesen értelmüket veszthetik a digitális technológiák fejlődésével. Ilyenek például az autók kulcsai, miután már ma is több gyártó kínál mobiltelefonos alternatívát helyettük.

Ezt gondolta most tovább a BMW és az Apple és bemutatták a közösen fejlesztett megoldásukat, mely az eddig használt Bluetooth kapcsolat helyett a megbízhatóbb és pontosabb NFC technológiát használja. Ennek a lényege, hogy pár centiméteres távolságból azonnal felveszi az okostelefon vagy az okosóra a kapcsolatot a kilincsbe épített érzékelővel és megfelelő engedély esetén nyitja és indíthatóvá teszi az autót.

A most bemutatott digitális eljárás a BMW saját alkalmazásával, illetve az újabb IPhone-ok Apple Vallet alkalmazásával is működtethető. Az utóbbi esetben ráadásul elő sem kell venni a telefont, hogy alkalmazást nyissunk meg a bejutáshoz, ezt az IOS rendszer automatikusan elintézi nekünk.

Fontos részlet, hogy az NFC használatnak köszönhetően akkor sem zárjuk ki magunkat a kocsiból, ha véletlenül lemerülne a telefonunk, ugyanis ennek olyan kicsi az energiaigénye, hogy az okoseszköz lemerülése után még körülbelül 5 órán keresztül képes működni, azaz a telefon megjegyzi az engedélyeket és kikapcsolt állapotban is képes sugározni kis távolságra azokat.

További újdonság, hogy a BMW digitális kulcsa bárkivel megosztható iMessage-n keresztül, akár 5 másik eszköz is kaphat egyidejű hozzáférést. Ami még ennél is szebb, hogy amikor kiadjuk a hozzáférést, meghatározhatunk olyan paramétereket is, mint például hogy az adott felhasználó az autó korlátozott teljesítményéhez férhessen csak hozzá, vagy mondjuk ne tudja üvöltőre felhangosítani a rádiót.

Az új digitális kulcs csak az újabb iPhone és Apple okosórákon lesz elérhető, illetve a BMW modelleken visszamenőleg nem alkalmazható, azaz a mostantól készülő modellekhez lehet majd kérni a rendelés leadásakor.