Maguktól parkolnak az S Mercik a stuttgarti reptéren

Egyelőre csak teszt jelleggel működik a Mercedes és a Bosch automata parkolóház koncepciója, de a tervek szerint a jövőben tényleg maguktól parkolnak és jönnek értünk a komolyabb Mercedesek a stuttgarti reptéren.

Próba jelleggel elkezdte üzemeltetni a Bosch és a Mercedes azt a parkolóházat a stuttgarti reptéren, mely a csillagos márka új Park Pilot rendszerével lehetővé teszi, hogy az autók maguktól parkoljanak le mindenféle emberi segítség nélkül. Sőt, még benne sem kell ülni az autóban, elég kipattanni a bejáratnál, majd pedig ugyan itt magunkhoz rendelni a járművünket, ha végeztünk minden elintéznivalónkkal.

A rendszer lényege, hogy az új Mercedes S-osztály az Intelligent Park Pilot segítségével képes érzékelni a garázsban elhelyezett szenzorok által közvetített információkat, mint például, hogy merre található a legközelebbi parkolóhely, milyen akadályok találhatóak az odafelé vezető úton illetve valós időben is képesek jelezni, ha mondjuk valami kigurul az autó elé véletlenül.

Ha a próbák jól mennek és megfelelő a rendszer üzembiztonsága, akkor az automata parkolóház véglegesítve lesz a reptéren, aminek maga a reptér vezetősége is nagyon örül. „Ez a parkoló megoldás hihetetlen mértékben növeli meg az utasok komfortérzetét és még időt is spórol nekik. Főleg akkor jön majd jól, ha valaki siet, hogy elérjen egy járatot. Ekkor kiugrik az autóból a kapunál és a parkolóház és a kocsi már magától megoldja a többit”- örvendezett a fejlesztésnek Walter Schoefer, a reptér kommunikációs igazgatója.