Magára talált a magyar autópiac

Az év eleji gigantikus visszaesés után nagyon szépen magára talált az autópiac Magyarországon. Szeptemberben több új autó talált gazdára, mint egy éve ilyenkor.

Év elején a koronavírus miatt érthető módon mindenki temette az autóipart, de nagyon úgy tűnik, hogy az első hullámmal érkező veszélyhelyzet után szerencsére folyamatos a felfelé ívelés. Egészen odáig jutottunk, hogy idén szeptemberben nemes egyszerűséggel több új autót helyeztek hazánkban forgalomba, mint egy éve ilyenkor.

Ez annyit tesz, hogy az előző hónapban 11 499 darab új autó lett gazdás, míg egy évvel ezelőtt ez a szám csak 9654 volt, ami egy erőteljes 18,6 százalékos növekedés. Ez már önmagában szép eredmény, csak hogy ugyebár közben volt (és van) egy fránya vírushullám, ami alaposan becsapta a gazdaság kapuit az autóiparban.

Persze, ha az egész éves átlagot nézzük, akkor még sajnos nagyon szépen látszik az év eleji kiesés a statisztikában. Az év első kilenc hónapjában ugyanis összesen 90 ezer autót vásároltunk újonnan, ami majdnem 22 százalékkal elmarad a tavalyi 115 ezer darabhoz képest.

A fellendülés azonban folyamatos és más szegmensekben is tetten érhető a szeptemberi eredményekben. Kishaszonjárművek tekintetében 43 százalékos a növekedés a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten, míg buszokból nemes egyszerűséggel háromszor annyit vásároltak a magyarok idén, mint egy évvel ezelőtt.

Közben megtörtént az, amit a nagy Suzuki hajrából már korábban sejteni lehetett, azaz az esztergomi képviselettel is rendelkező márka lehagyta hazai viszonylatban a Toyotát. Az előbbi 9356 darab autót adott el eddig ebben az évben, míg az eddigi első helyezett Toyota „csak” 8992 darabnál tart.