LED-ek tízezreivel világít a Porsche új fényszórója

A Porsche bemutatta az új HD Matrix LED fényszóróját, mely a jövő évtől debütál a gyártó modelljeiben. Fényszórónként két fényforrást használnak, melyek mindegyike több mint 16 ezer micro-LED pixelt tartalmaz.

Ha Porsche, akkor bizony technológia szinten mindig a legjobbra számíthatnak a vásárlók. Nincs ez másként fényszóró tekintetében sem, amivel kapcsolatban a németek be is mutatták a következő HD Matrix LED megoldásukat is.

A gyári tervek szerint a 2023-as modellévben már ezzel az újdonsággal is rendelhetők lesznek az autók. Na de miről is van szó pontosan? Először is, a Matrix LED fényszórójuk most már nem fényszórónként egy, hanem mindjárt kettő fényforrással dolgozik, külön egy egység a tompított és egy másik a távolsági használatra.

Ha az nem lenne elég, a szóban forgó egységek is sokat fejlődtek, azaz most már micro-LED technológiát használnak, azaz szó szerint hajszál vékonyságú LED-ek sorakoznak egymás mellett. Ezért is lehetséges, hogy eddig egységenként 84 pixelt használt a rendszer, most viszont már 16,384 LED található egyetlen csomagban, és ebből ráadásul most már négy darab van az autó elején.

A gyáriak elmondása szerint az új technológia pontosabban maszkolja ki a szemből érkezőket, ráadásul a jelzőtáblák tükröződését is csökkenti. Arról nem is beszélve, hogy a távolsági egység 300lx-os intenzitása akár 600 méterre is képes pontosan elvilágítani, a LED-ek végtelennek tűnő számának köszönhetően pedig folyamatosan változtatható az út bizonyos részeinek megvilágítása, hogy semmi se kerülhesse el a sofőr figyelmét éjszakai vezetés közben.