Leállt az angol Mini gyár, hiába nem született döntés a Brexitről

Nem csak az angoloknak, hanem a szigetországban jelen lévő autó gyártóknak is óriási probléma lehet a Brexit körül kialakult káosz. A BMW például óvatosságból egy hónapra leállította a Mini gyárat.

Folyamatosan arról szólnak a hírek, hogy az angol kormány teljesen döntésképtelen Brexit ügyben. Folyamatosan szavazzák le az EU-val kötendő megállapodásokat, így a szigetország egyre közelebb áll ahhoz, hogy rendezetlenül hagyja el az uniót.

Természetesen egy ilyen döntés katasztrofális következményekkel járhat az Angliában működő, de EU-s érdekeltségű gyárak esetében is, így folyamatosan taktikázásra késztetve az ott befektető márkákat. A BMW például már korábban bejelentette, hogy a Brexit megtörténte után egy hónapra leállítja a Mini gyárat, hogy fel tudják mérni a következményeket.

Most, hogy nem tudtak megállapodni a döntéshozók, a kilépés dátuma tovább csúszik, ám az oxfordi gyár már nem tudta átütemezni a működését. A Mini tehát mostantól egy hónapon át mindenképpen szünetelteti a gyártást, aztán a fejlemények tükrében dönt arról, hogy marad Angliában, vagy Hollandiába költözteti át az egész üzemet.

A Honda nem várt ennyit, már meg is született a döntés, hogy végleg bezárják a swindoni gyárat, megelőzendő egy kapkodásba torkolló mindenképpen veszteséges helyzetet.