Kínai Tesla Kitt nyomdokain

Nemrégiben arról számoltunk be, hogy egy kínai gyártó olyan modellt dobott piacra, amely több mint kísértetiesen emlékeztet a Range Rover Evoque-ra. Most a Tesla Model S-t másolták le.

Youxia Ranger X névre keresztelték a Tesla Model S kínai „átiratát”, amely lényegében egy az egyben úgy néz ki, mint az eredeti. Sőt: a kínai gyártó szerint még erősebb is annál majdnem 30 lóerővel. A tisztán elektromos hajtású kínai csoda alig 4 tizedmásodperccel marad el a Tesla 5,2 másodperces gyorsulásától 100 km/h-ra, hatótávolsága pedig lényegében megegyezik az eredetiével: 500 kilométer körül van. A Youxia szerint ezek a remek adatok azzal magyarázhatók, hogy az iparág „vezető szakemberei” dolgoztak a jármű tervezésén. Ugyanakkor a mérnökök kilétét nem fedték fel.

Nem csak kívülről, hanem még belül is döbbenetes a hasonlóság a Teslával: a Ranger X-ben is egy hatalmas méretű érintőképernyős infotainment rendszer található, lényegében ugyanolyan funkciókkal, csak kissé más grafikával.

A kínai elektromos luxuslimuzin azonban nem csak a Model S-től kölcsönzött ötleteket, hanem a Knight Rider sorozat Kitt-jétől is. A Youxia 28 éves tulajdonosa, Huang Xiuyuan ugyanis állítólag nagy rajongója a ’80-as évek népszerű sorozatának, amit többek között az is igazolni látszik, hogy vállalata neve a Knight Rider kínai címe. A Ranger X infotainment rendszere sem véletlenül kapta tehát a Kitt nevet, és az autó orrán hasonló LED-sor található, mint David Hasselhoff csodaautójának. Ezek az ötlet-kölcsönzések azonban nem okoznak közvetlen üzleti károkat, ellentétben a Model S formavilágának és szerkezeti megoldásinak másolásával…

Arról egyelőre nem szólnak híradások, hogy vajon a Tesla tervez-e jogi lépéseket a termékét lemásoló kínai gyártó ellen. Igaz, a kilátások nem túl rózsásak ezen a téren, hiszen a Jaguar/Land Rover csoport is teljesen eredménytelenül indított eljárást termékeinek másolásának ügyében.