Kiderült, hogy mit tud a hibrid Skoda Octavia RS

A Skoda Octavia RS legújabb generációja egyszerre sportos és takarékos is. Persze, ennek ára van, azaz valamivel lomhább az újdonság, mint az eddigi kivitelek.

A Skoda lerántotta a leplet a negyedik Octavia generáció RS kiviteléről, ami most már konnektoros hibrid hajtáslánccal is elérhető. Furcsa párosításnak hangzik az RS megjelölés és a hibrid, akár hangtalan autózás, viszont a koncepció élhetőnek hangzik, némi kompromisszum fejében.

A hibrid rendszer alapja az 1,4 literes TSI turbós benzines egység, melyet egy 85 kW teljesítményű elektromos motorral egészítettek ki. Ezzel összesen 245 lóerőt képes leadni az új RS, a 100-as sprintet pedig 7,3 másodperc alatt teljesíti.

Ez jól hangzik, viszont ha mellé tesszük, hogy az előző RS generáció ugyanilyen teljesítménnyel , viszont csak belsőégésű motorral már 6,4 másodperces gyorsulásra volt képes, akkor tetten érhető némi visszalépés. Ez a kompromisszum, amit a magunkkal cipelt súlyos akkumulátorok miatt alakul ki.

Ha ezt elfogadtuk, akkor jöhet is az érem másik oldala: nyugodt használat mellett az új RS kevesebb üzemanyaggal beéri, sőt a 13 kWh-s akkumulátornak köszönhetően akár 60 kilométert is el lehet vele autózni tisztán elektromosan.