Kicsi ötlet, hatalmas lehetőségek

Az tény, hogy a nagy vízen túl a Ford hatalmasat robbantott az új – Bronco Sport alapokra épülő – 20 ezer dollár alatti Maverick pickuppal, de a diszkontár mellé maradt ötletnek is helye. Ismerjük meg a Ford FITS-et!

A Maverick egy amerikai szemmel nézve midsize (azaz közepes méretű) pickup, ezt nálunk, Európában már testes autónak látjuk, azonban ott, ahol az F150-méret az alap, ott azért kisebb. Az egyszerű, ám ütős, formatervű kiseteher a Ford C2-es padlólemezére épül, nem is klasszikus létravázas, hanem monokok, elöl-hátul segédkeretekkel. Ezért is kapható csak egyféle kabinméretben (double cab), mivel azonban komponensei túlnyomó többségét más Ford-termékekkel (Bronco Sport, Escape, Kuga) osztja meg, így belépőárát sikerült 20 ezer dollár alá szorítani, ami komoly fegyvertény és az elképesztő érdeklődés azt mutatja, hogy jó irányt választott magának a márka.

A 2,5 literes hybrid-változat illetve a kétliteres, turbós EcoBoost is egész jó dinamikát ad neki, amivel azonban belopta magát a fiatalok szívébe az a Ford Integrated Tether System, azaz a FITS, amely nem más, mint egy aprócska darab semmi. Azaz egy lyuk, egy slot, egy foglalat, melybe már jelen pillanatban is legalább tucatnyi – tetszőlegesen rögzíthető – kiegészítőt rendelhetünk fillérekért. Lehet az pohártartó, tabletállvány töltővel, cipőszárító vagy akármi.

Ami igazán a jófejség felé viszi azonban az a tény, hogy a Ford ingyenesen hozzáférhetővé tette az aljzat geometriai rajzát és méreteit, hogy a 3D nyomtatókkal teli világban bárki kedvére barkácsoljon magának FITS-foglalatos kiegészítőt az autójához. És ezt a fiatalok zabálják.