Kibertámadás bénította meg a Hondát

Egy zsaroló vírus vette át a hatalmat a Honda belső hálózata felett, ami miatt lehetetlenné vált az alkatrész ellátás de még maga a gyártó folyamat is. Már dolgoznak a megoldáson a szakemberek.

Sajnos a modern világ egyik legnagyobb sebezhetőségét jelentik az online hálózatok, melyekre komplett iparágak és cégek támaszkodnak teljesen érthető módon. Most ezt a sebezhetőséget érezte meg a Honda is, miután a belső rendszerük zsarolóvírus áldozatává vált.

A szakemberek szerint az úgynevezett Snake vírust sikerült valakinek bejuttatni a rendszerbe, ami pillanatok alatt átvette a teljes irányítást, kizárva a jogos felhasználókat. A Honda szerint az ügyfelek adatai nem kerültek veszélybe, viszont az alkatrész ellátás globális szinten állt le, a legtöbb gyáregységből pedig haza kellett küldeni az alkalmazottakat, mivel a munkafolyamatok is teljesen megbénultak.

A Honda számítógépes szakemberei már dolgoznak a probléma elhárításán, azt azonban nehéz megmondani, hogy mennyi időt vesz igénybe a rendszerek teljes visszaállítása. A leállást a magyar képviseletek is tapasztalták, jelenleg nálunk sem lehet alkatrészt rendelni, számlát kiállítani vagy új Hondát üzembe helyezni a központi szerver elérhetetlensége miatt.