Kaliforniában is a belsőégésű motoros autók betiltására készülnek

Alig pár nappal az után, hogy Anglia előbbre hozta öt évvel a belsőégésű motorokkal szerelt autók betiltását, Kalifornia kormányzója is drasztikus lépést jelentett be. Az amerikai államban a tervek 2035-ben lépik majd meg a kipufogós járgányok tilalmát.

Nemrég számoltunk be arról, hogy Anglia előrébb hozta a belsőégésű motorokkal szerelt autók betiltását, most pedig egy másik ország, vagyis inkább egy állam csatlakozott ehhez a drasztikus kezdeményezéshez.

Derült égből villámcsapásként hatott ugyanis Gavin Newson, Kalifornia állam kormányzójának a bejelentése, miszerint ők 2035-ben bizony teljes tiltást vezetnek be a benzines, dízel és hibrid járművek forgalmazására.

Az amerikai minta annyiban keményebb, mint az angolok bejelentése, hogy ők még használt autó fronton is tiltást vezetnének be. Ezek szerint aki addig vásárol kipufogóval rendelkező autót, az ugyan megtarthatja a későbbiekben is, ám azt értékesíteni nem fogja tudni.

„Megérdemeljük azokat az autókat, amelyek nem okoznak asztmát a gyermekeknek. A mi autóinknak nem szabad tovább rontaniuk a tűzvészeken és ezzel elősegíteniük, hogy még több, füsttel telített napunk legyen” – mondta a kormányzó.

Az ügy még nincs teljesen lefutva, a kormányzói rendeletet Washington bírósága még semmissé teheti ha a szövetségi kormány arra keresetet terjeszt be.