Kaliforniában 2024-től már a fűnyíród sem lehet benzines

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója a vártnál is komolyabban gondolja a belsőégésű motorok betiltását. A tervek szerint az amerikai államban alig három év múlva már nem lehet benzines motorral szerelt eszközöket vásárolni. A fűnyírókra, a generátorokra és a kis terepjáró alkalmatosságokra is értendő a határozat.

Mostanság mást sem hallani globálisan, mint hogy melyik országban mikortól tervezik bevezetni a belsőégésű motorral szerelt autók tiltását. Ezek a dátumok általában 2030 és 2035 közé tehetők, ám van egy amerikai állam, ahol a jelek szerint alaposan felgyorsul majd a folyamat. Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója ugyanis egy olyan tervezetet írt alá, mely szerint az amerikai államban már 2024-től tiltottak lesznek a kis benzines motorral szerelt eszközök magán és szolgáltatói szektorban egyaránt.

Na de pontosan mikre is értendő majd a tiltás? Például a benzines fűnyírókra, a mezőgazdasági eszközökre, a quadokra de még a generátorokra is. Ennyit arról, hogy majd benzines generátorral töltik az emberek az elektromos autókat kényszerhelyzetben.

A határozat ellen természetesen számtalan szervezet felszólalt. Egyesek azt nehezményezik, hogy az intézkedés a plusz költségek miatt nehéz helyzetbe hozhatja a cégeket, hiszen például egy komolyabb elektromos fűnyíró (vezethető) majdnem kétszer annyiba kerül jelenleg, mint a benzines társai. Mindezek mellett további kérdéseket vet fel, hogy a tiltás az életmentő szervezetek eszközeit is érinti, így 2024 után például a tűzoltók sem használhatnak majd olyan eszközöket, aminek a működtetéséhez benzines aggregátor szükséges. Az átálláshoz az állam mintegy 30 millió dollárnyi támogatással készül a cégeknek, de a piaci résztvevők szerint ez édeskevés azokhoz a kiadásokhoz képest, amire számítani lehet a döntés kapcsán.