Kalifornia kivégzi a klasszikus autózást

Az autózás egyik korszaka végleg lezárulni látszik és az első drákói törvényt már alá is írta Gavin Newson, Kalifornia kormányzója.

A Nyugati-parti állam mindig is élen járt a zöld energia hasznosításában és a zöldenergia-felhasználás kérdésköre kiemelt programja volt minden kormányzónak, így nem csoda, hogy éppen Newson volt az, aki a napokban aláírta azt a rendeletet, melynek értelmében 2035-ig bezárólag minden belsőégésű motorral szerelt gépjármű (tehát nem csak személyautók) forgalmazását beszüntetik Kaliforninában.

JEP_stoplights_6865

Newson elmondta, hogy a környezetszennyezés és a magas üvegházhatású gázok kibocsájtása is az egyik okozója azoknak a hatalmas erdőtüzeknek, melyek az államot rendre évek óta sújtják, valamint Megérdemeljük azokat az autókat, melyek nem okoznak asztmát a gyermekeinknek.

californiatraffic1

Newson rendeletének értelmében 15 éven belül minden olyan új gépjármű forgalmazása tilos lesz, amely belsőégésű motorral van szerelve, beleértve a hibrideket is. Így csak az elektromos-akkumulátoros, illetve elektromos-üzemanyagcellás (hidrogén) gépjárművek kereskedelme lesz megengedett. A pontos szabályozás már nem ismert, ahogyan az sem, hogy ezen intézkedések hatására mely környező államban forgalomba helyezett autók lepik majd el Kalifornia útjait.

5c3e0820-53b7-4982-bfd1-a89f6eeb2b0b-AP_California_Power_Outages.9

A jelenleg még forgalomban lévő illetve használt gépjárművekre a szabályzás nyilván nem vonatkozik.