Jövőre jön a robotverseny!

A tisztán elektromos meghajtású járművek világsorozata, a Formula E betétfutamaként megszervezik jövőre a pilóta nélküli versenyautók erőpróbáját is. Igen, a jövő tényleg elkezdődött!

Pilóta nélküli, csupán elektromos rendszerek segítségével irányított autók is összemérik képességeiket jövőre nemzetközi szinten, hiszen az elektromos autók forma-sorozata, a Formula E betétversenyeként kiírják a robotok által vezetett autók bajnokságát is. A tervek szerint nagyjából egyórás futamokat kell majd teljesíteniük a lehető leggyorsabban a robotautóknak.
„Ez egy egészen új, fejlett technológia versenysorozata lesz. Megmutathatjuk a világnak, hogy az önvezérlő rendszerek már ma is rendelkezésünkre állnak és működnek” – írja a Formula E hivatalos oldalán publikált közlemény. A sorozat alapítója, Denis Sverdlov is arra hívta fel a figyelmet, hogy az új sorozat nagyszerű kísérleti- és bizonyítási terepet kínál azoknak a gyártóknak, amelyek már ma is jelentős erőfeszítéseket tesznek az önvezérlő rendszerek kifejlesztéséért és tökéletesítéséért.
A bajnokság 10 futamból áll, és a szerevezők szerint komoly érdeklődés kíséri majd. Azt persze egyelőre nem tudni, hogy vajon a pálya szélén vagy a tévé előtt ülő nézők számára mennyire lehet izgalmas a gépek versenye, de a pletykák szerint máris több gyártó is lát benne fantáziát, így akár a Mercedes, az Audi, a Tesla, a Google és az Apple csapata is ott lehet az indulók között…