Jövőre is elmaradhat a Genfi Autószalon

Idén a koronavírus miatt maradt el a Genfi Autószalon, jövőre pedig a megfelelő finanszírozás hiánya pecsételheti meg a rangos autóipari esemény sorsát. Nem tudott megegyezni a Genfi önkormányzat és a szalon jogaival bíró szervezet.

A koronavírus járvány egyik első „áldozata” volt idén a Genfi Autószalon, melynek törlését az utolsó pillanatban jelentették be. Pontosan ennek köszönhető, hogy nehéz helyzetbe került a rendezés jogát birtokló Foundation of the Geneva International Motor Show alapítvány, hiszen rengeteg pénzt emésztettek el az előkészületek, viszont kármentésre a nyitás előtt már nem volt lehetőség, illetve a tervezett bevételek is természetesen elmaradtak.

Ebből kifolyólag kereste fel az alapítvány Genf kanton önkormányzatát, hogy anyagi támogatással segítsék a jövőre vonatkozó előkészületeket. Kaptak is egy ajánlatot, csak éppen nem azt, amire számítottak.

A kanton vezetése ugyanis egy 17 millió dolláros kölcsönt ajánlott fel, melyeket egyedi kitételekkel támasztottak alá. Azt nem árulta el egyik fél sem, hogy pontosan milyen kitételekről van szó, de az alapítvány ezzel a közleménnyel jelentette be, hogy nem tudják elfogadni a feltételeket:

„A kölcsönhöz adott kitételek teljes mértékben elfogadhatatlanok számunkra, hiszen azokkal minden döntési jog és a szalon megrendezésének a módja a Palexpo SA ( a rendezvénynek helyet adó rendezvényközpont) tulajdonába került volna. Ezen kitételek csaknem mindegyike ellent mond az alapítvány alapszabályainak, sőt a szalon 100 évvel ezelőtt megfogalmazott céljainak is”

Ha hinni lehet az alapítvány kommunikációjának, akkor tehát anyagi támogatás fejében a Genfi kanton önkormányzata megpróbálta volna átjátszani a jogokat a helyszínt biztosító Palexpo-nak.

Érthető tehát, hogy miért nem fogadták el az ajánlatot, viszont ezzel kérdésessé vált a 2021-es Genfi Autószalon sorsa is. Két évnyi kihagyás pedig abban a korban, amikor amúgy is hanyatlóban van a fizikai értelemben vett autószalonok népszerűsége, akár végzetes is lehet.