Egy nagyon távoli jövőbe mutató koncepcióval rukkolt elő a Mini

A Mini Vision Urbanaut egy olyan jövőbe mutató egyterű koncepció, mely több személyiséggel is rendelkezik. Ha akarod, vezetheted, de akár pihenőszoba is lehet, ha arra van éppen szükséged.

A Mini bemutatta a legújabb digitális koncepcióját, ami azt jelenti, hogy még csak elképzelés szinten, számítógépes grafikán létezik a tanulmány. Ez talán nem is baj, így ugyanis a BMW konszern trendi márkája még hatásosabban tudja bemutatni, hogy ők miként is gondolnak a jövő autójára.

A Vivion Urbanaut névre keresztelt újdonságot elég nehéz kategorizálni, ugyanis annyi funkciója lehet, amennyit jármű eddig még sosem volt képes felmutatni. Lehet vezetni? Persze lehet, ha nem akarjuk kihasználni az önvezető funkciót, mivel alaphelyzetben ugyanis komplett műszerfallal és irányító berendezéssel rendelkezik a különlegesség. A hajtás természetesen teljesen elektromos, hiszen a jövő autójáról beszélünk. A lényeg viszont akkor jön, amikor éppen nem vezeti senki, azaz parkol valahol az autó!

Ekkor ugyanis olyan átalakuláson megy keresztül a koncepció, ami példanélküli az eddigi tanulmányok tekintetében. A kezelőszervek például nem csak eltűnnek, hanem az egész műszerfal panel lesüllyed és heverővé alakul. A vezetőülés is természetesen forgatható, hogy közvetlenül beszélgethessünk másokkal, sőt, ha az irányítópanelen aktiváljuk a Vibe üzemmódot, akkor lényegében egy kis szórakozóhelyet kapunk villogó fényekkel és természetesen zenével.

A gyártó megálmodott egy talán még hasznosabb Chill üzemmódot is, mely nyugtató környezetet varázsol pihenésre vagy munkavégzésre. Ekkor lágy fények veszik körbe az utastérben tartózkodókat és a zene is lágyabbá, nyugtatóbbá válik. Szintén érdekes tény, hogy az egész első szélvédő felnyitható, ezzel lényegében álló helyzetben egy erkélyes szobává alakítva a jövő Minijét.

Az Urbanaut külseje sem mindennapi, ugyanis álló helyzetben külön fényszórókat nem találunk rajta, viszont az egész első- és hátsó traktus digitális megjelenítést kapott, aminek köszönhetően bármi kirajzolható ezeken a felületeken.

Természetesen a most bemutatott érdekesség nem a holnap és még nem is a holnapután autója, de mindenképpen érdekes betekinteni a fejlesztők nagyon távoli elképzeléseibe is, azaz megnézni, hogy miként közlekednek majd a még talán meg sem született generációk a jövőben.