Izgalmasak az új kis Volvók

Megmutatta a Volvo, hogyan képzeli a kompakt modellcsaládja jövőjét: a V40 mellé hamarosan érkezhet az S40 és az XC40, akár hibrid és teljesen elektromos hajtással is.

Az előzetesként közölt képek után teljes egészében leleplezte új kompakt típusainak tanulmányát a Volvo, méghozzá egyenesen kettőt. A 40.1 és 40.2 névre keresztelt koncepcióautók a 40-es sorozat jövőjét mutatják meg, ami a látottak szerint meglehetősen izgalmasnak ígérkezik. Az újonnan kifejlesztett CMA kompakt moduláris padlólemezre ugyanis egy egész modellcsaládot építenek fel, amelyet a világ minden piacán, így nemcsak Európában, hanem az Egyesült Államokban és Ázsiában is kínálnak majd.

Az ötajtós V40 mellé az egyik legkeresettebb kategóriába érkezhet az XC40 crossover, ami élesebb, markánsabb vonalvezetésű, mint a Volvo korábbi szabadidő-autói. A másik leleplezett tanulmány lépcsőshátúnak tűnik, olyasféle emeléssel, mint az S60 Cross Country esetében, az új S90-esére hasonlító hátsó lámpákkal. Pedig igazából egy lejtős ferdehátú, ötajtós modellről van szó.

A svéd gyártó azt is elárulta, hogy új hibrid hajtásláncot fejleszt a kompakt típusokhoz. A T5 Twin Engine a nagyobb Volvókban látott hajtást teszi elérhetőbbé úgy, hogy egy háromhengeres, turbós benzinmotor és egy elektromotor egy szintén újonnan fejlesztett, hétfokozatú, duplakuplungos sebességváltón át mozgatja az első kerekeket. A kompakt modellcsaládból tisztán elektromos hajtású változat is lesz, amelynek hatótávolsága eléri a 350 kilométert. Az első szériaváltozat már 2017-ben megérkezhet.