Ittas vezetőktől elkobzott autókat küld Lettország Ukrajnába

Lettországban egy tavaly érvénybe lépett törvénymódosításnak köszönhetően az állam elkobozhatja a komoly mértékben ittas sofőrök autóját. Gyűlnek is szép számmal a kocsik, amiknek most egy részét Ukrajnába küldik segélyszállítmányként.

Az ittas vezetést érthető módon minden országban komolyan büntetik, ám vannak olyan helyek, ahol a piáson volán mögé pattanók még jobban pórul járhatnak. Ilyen Lettország is, ahol egy tavaly érvénybe léptetett törvénymódosításnak köszönhetően a felelőtlen sofőrök még az autójukat is bukhatják.

Bizony, 2022 év elejétől aki úgy vezet Lettországban, hogy a véralkohol szintje meghaladja az 1,5 g/l értéket, annak nem csak a jogosítványát vonják be, hanem amennyiben sajátja az autó, vagy a saját cégéhez tartozik, szó nélkül elkobozza az állam.

Mennyire veszik komolyan? A tavalyi évben 4200 autót sikerült így lefoglalni, melyek egy részét árveréseken adják el vagy pedig állami szolgálatba helyezik, illetve most adódott egy másik jótékonysági cél is mindezek mellett.

A lett kormány ugyanis úgy döntött, hogy a háború sújtotta Ukrajnát ezekkel az elkobzott autókkal támogatja, amiket segélyszervezetek, orvosok, mentősök, rendőrök vagy pedig a katonaság használhatnak majd tovább. Az első szállítmány már el is indult Ukrajna felé, a tervek szerint pedig innentől minden héten több tucatnyi autó követi azt egy Twitter Convoy segélyszervezet közreműködésével.