Itt vannak az új magyar rendszámok!

Jövő nyáron teljesen új formátumot kapnak a rendszámok. Alapból az eddigi három betű három szám helyett négy betű és három szám lesz, de ezen felül vannak más változtatások is.

Szinte hihetetlen, de már több mint 30 éve, egészen pontosan 1990 augusztusa óta futnak a magyar autók az eddig ismert három betűt és három számot tartalmazó azonosító számokkal. Ebből, na meg a rohamosan növekedő gépjármű állományból adódóan törvényszerű, hogy egyszer a lehetőségek elfogynak, így egy ideje már foglalkoztatja az embereket, hogy mi lesz akkor, ha már nem lehet több új rendszámot kibocsátani a jelenlegi rendszerben? A választ ma a Magyar Közlöny adta meg!

Hivatalos formában mutatták be ugyanis az új magyar rendszámtábla-szabványokat, melyek 2022 július 1-től lesznek érvényesek. A változások könnyen észrevehetők lesznek, ugyanis alapvetően változik meg az eddig ismert elrendezés.

Az átlag autóknál ugyanis mostantól négy betű három szám kombináció lesz, ráadásul a betűk kettes csoportokban lesznek elválasztva. A magyar címer előtt csak magánhangzók, vagy kizárólag mássalhangzók szerepelhetnek, a másik két betű esetében lehetnek kombinációk is. Az nem változik, hogy az EU címer és a kék háttér elé helyezett H-betű a plakett bal oldalán helyezkedik el.

Fontos változás még, hogy a taxik mostantól külön megjelölést kapnak, ezen járművek azonosítója TX kombinációval fog kezdődni. A sárga háttér természetesen továbbra is megmarad. A diplomata rendszámok is maradnak világoskékek, ott ráadásul a CD jelzés is változatlan, ám utána három-három számjegy következik majd.

Szintén életbevágó változás, hogy a veterán járművek is megkapják az új szabványt, ami azért is fontos, mert eddig ezen jelzéseken nem szerepelt sem hologram sem pedig EU-s megjelölés. Talán ezen azonosítók esetében volt a legsürgetőbb az új szabvány, mivel már igencsak a lehetőségek legvégén jártak a hatóságok: Csikós Zsolt kollegám tapasztalatai szerint április végén már az OT 9750 számozást is elhagyták a kiadott rendszámok.

Továbbra is lehetnek egyedi rendszámok is, ám mostantól akár hat betűvel és egy számmal is gazdálkodhat, aki erre plusz pénzt szeretne költeni. Ékezetes magánhangzó és 0 nem szerepelhet az azonosítóban!

Érdekes és logikus lépés, hogy egybevonják az eddigi P, E, M, SP és Z rendszámokat, melyeket jövő nyártól egységesen I, azaz „ideiglenes” betűjellel látnak el. A határozat kitér arra is, hogy az új rendszámokra átállás fokozatosan, felmenő rendszerben történik majd, azaz az újonnan forgalomba helyezett autókra lesz érvényes jövő júliustól a változtatás.