Itt az új Toyota Prius!

Bemutatta Las Vegasban a Toyota a Prius legújabb generációját, amely hamarosan a Frankfurti Autószalonon is látható lesz.

Ahogy az várható volt (egy hete mi is írtunk róla): az újdonság stílusa a közelmúltban bemutatott, hidrogénnel tankolható, üzemanyagcellás Mirai formatervével áll szoros rokonságban. A hibridhajtású autó tehát továbbra is megosztó külsőt kapott, amit alighanem az indokol, hogy a Toyota továbbra is hangsúlyozni szeretné a hibrid-korszak egykori úttörő modelljének forradalmian újszerű szerepét – amire a meghökkentő formavilág nagyon is alkalmas. Persze, most már nyugodtan megteheti a Toyota, hogy az eddiginél is furcsább külsővel ruházza fel a Priust, hiszen a kínálatában egyre több hagyományos típus, így a Yaris, az Auris és hamarosan a RAV4 is megtalálható lesz hibrid hajtáslánccal. A magas farú autó vonalvezetését természetesen az aerodinamikának rendelték alá, míg a lámpatestek elöl és hátul is meglehetősen különös formájúak.

A hírek szerint az új Prius az eddig használt 1,8 literes benzinmotor és elektromotor továbbfejlesztett párosát kapja, de a kombinált teljesítménye 150 lóerőre növekszik, miközben a szabványos átlagfogyasztása mindössze 2,5 liter lesz száz kilométeren. Az alapmodell nikkel–metál-hidrid akkut kap, míg a nagyobb energiasűrűségű lítiumion akkumulátornak köszönhetően a konnektorról tölthető változat akár több mint 50 kilométert is képes lesz megtenni egy feltöltéssel, mielőtt egyáltalán beindulna a benzinmotor.