Itt az új Kia Sportage

Nem várta ki a Kia a már nem is olyan távoli hivatalos bemutatót a frankfurti autószalonon, és máris előrukkolt az új Sportage néhány képével.

A Sportage negyedik generációja fölfelé kacsintgat – és nem csak új lámpatesteivel, hanem célközönségét tekintve is, hiszen egyértelműen a Nissan Qashqai és a Honda CR-V babérjaira tör az európai piacon. Bár oldalnézetből nem tűnik radikálisan újszerűnek az autó vonalvezetése, az orra azonban meglehetősen elüt az elődjétől. Eltűntek a hűtőmaszkba integrált fényszórók, helyettük a mostanság divatos „békaszemeket” kapott az autó (a lá Juke!), hiszen a lámpatesteket az eddiginél magasabbra helyezték, a géptetőbe integrálták. A krómozott első légbeömlő a Kia legújabb arculatának megfelelő formát kapott, ráadásul a lökhárító vonala alatt egy másik résszel is kiegészült, és hatalmas méretű LED-es fényforrások keretezik a fiatalos és modern frontkiképzést. Hangsúlyosabbak lettek a kerékjárati ívek is, és markáns egyenes vonal teszi oldalnézetből kecsesebbé a járművet. A hátsó részt a gyártó saját bevallása szerint a Kia Provo inspirálta, nem csak formavilágát tekintve, hanem például az irányjelző és a tolatófények elkülönült és mélyebb elhelyezése alapján is.

A beltér anyagain sokat javítottak, a márka illetékesei szerint e téren is igyekeznek utolérni vagy inkább megelőzni főbb piaci konkurenseiket. A méretes infotainment-rendszer kijelzője minden modellben megtalálható lesz, bár funkciói felszereltség függvényében változnak. Nagyban csökkentették a kapcsolók és gombok számát is a középkonzolon, hogy ezzel is letisztultabb hatást kölcsönözzenek a vezető munkaterének. Természetesen az új Sportage-ben is megtalálhatók lesznek a márka legújabb elektronikai kütyüi, így például a vezeték nélküli mobiltelefontöltő és a szokásos biztonságtechnikai rendszerek, mint az adaptív tempomat és társai. A csúcsfelszereltségű változatban pedig Harman Kardon fedélzeti hifi garantálja a csúcsminőségű hangzást.

Az új Sportage motorválasztékáról és részletes paramétereiről még nem közölt információt a gyártó, ezekre alighanem a hivatalos bemutatóig várni kell még.