Iszik vagy vezet? Nem csak a jogsi bánhatja

global-alcohol-related-road-tollA jelenlegi magyar törvények szerint az ittas vezető kétféle büntetés típusra számíthat: szabálysértési vagy büntetőeljárásra. Hogy a kettő közül melyikre kerül sor, az attól függ, hogy az elkövető vérében milyen mennyiségben van jelen az alkohol, vagyis vérének mennyi az alkoholkoncentrációja: 0,5 ezrelék (0,3/0,5 I sör vagy 2 kupica pálinka) alatt  szabálysértésről, afelett pedig bűncselekményről van szó.

Amennyiben szabálysértést állapítanak meg, az 6-12 hónapig terjedő vezetéstől való eltiltással, 100-300 ezer forintig történő pénzbírsággal jár, valamint a vezetőt egy speciális utánképzésre is kötelezhetik. A bűncselekménynek számító kifejezetten ittas vezetés esetén a büntetés alaptétele az 1-2 éves eltiltás és a kötelező utánképzés, a pénzbüntetés pedig akár 800 ezer forintig is emelkedhet. Amennyiben nem először vezetünk részegen, akár letöltendő börtönbüntetést és végleges vezetéstől való eltiltást is kaphatunk.

Egy hazai felmérés szerint minden ötödik magyar autóssal előfordult már, hogy úgy ment el szórakozni, hogy tudta, alkoholt fog fogyasztani. Ilyenkor általában másvalaki vezeti a kocsit hazafelé, azonban minden harmincadik sofőr vezetett már részegen, minden ötvenedik pedig rendszeresen teszi ezt. Léteznek már Magyarországon is sofőrszolgálatok, amelyek arra szakosodtak, hogy az alkoholt fogyasztó autósokat hazavigyék, bár egyelőre ezek használata nálunk sajnos nem annyira elterjedt.

 Jelenleg a neten az egyik legkedveltebb ittas vezetés elleni reklámvideó: