Így vezetünk a jövőben

A jövő autójának utasterét álmodta meg a Volvo, a koncepció szerint az önvezető autókban kényelmesen hátradőlhet és elfoglalhatja magát a sofőr.

Concept 26 néven mutatta be legújabb tanulmányát a Volvo, amely a jövő autójának utasterét vázolja fel. Az elnevezés arra utal, hogy a felmérések szerint az emberek reggelente átlagosan 26 percet töltenek vezetéssel a munkahelyük felé, az ingázás unalmas félóráját pedig mással is eltölthetnék a svédek szerint.

Az önvezető autókban ugyanis nem lesz szükség a vezető figyelmére a közlekedéshez, ezért ebbe az üzemmódba kapcsolva a kormányoszlop behúzódik, az ülés pedig kényelmesebb helyzetbe áll, így lehetőség lesz újságot olvasni vagy akár dolgozni is. A műszerfalból pedig egy óriási, 25 colos képernyő nyílik ki, ahol a vezető és utasa akár tévét vagy filmet is nézhetnek.

A Volvo most is nagy erőkkel dolgozik az önvezető autókon, az első prototípusok már Svédország útjain futnak, 2017-től pedig már a hétköznapi forgalomba is bekapcsolódnak majd Göteborg utcáin. A Volvo ugyanakkor kiáll amellett, hogy az önvezető autót kínáló gyártók teljes körű felelősséggel tartoznak a járművek megnyilvánulásaiért, ezért szerintük amelyik gyártó nem vállalja ezt a felelősséget, az nem is bízik az övezető autója képességeiben.