Ígéretes elektromos tanulmányt mutatott be a Citroen

A Citroen 19-19 a gyártó 100 éves múltja előtt tiszteleg, ám közben a jövő technikáját hivatott bemutatni. Itt az elektromos autó 800 kilométeres hatótávval.

A Citroen legújabb tanulmánya a nevében a gyártó 100 éves múltja előtt tiszteleg, ám a 19-19 Concept egyértelműen a jövő autózását hivatott bemutatni. A tanulmány formája ugyan túlzottan futurisztikus ahhoz, hogy mostanság az utakra kerüljön, a lemezek alatt rejlő technológia viszont elég hamar megjelenhet az utcai autókban.

Most nem a már sokat hangoztatott önvezető funkcióról van szó, sőt a mesterséges intelligenciával megtámogatott személyes asszisztens is elhangzott már más gyártónál. Ami viszont nagy szám, az az, hogy a 19-19 Concept két elektromotorral és 100 kWh-s akkumulátor csomaggal már 800 kilométeres hatótávval rendelkezik, ráadásul gyorstöltővel 20 perc alatt 600 kilométernyi energiát tud visszanyerni a gyártó elmondása szerint. Ha ez a fajta elektromos hajtás kiforrott állapotban kerül az utcai autókba, az jelentősen javítja a villanyos autók megítélését és élhetőségét.

A 19-19 másik érdekessége, hogy képes felmérni az út minőségét és pillanatok alatt tudja változtatni a hidraulikus felfüggesztés beállításait, így az autóban ülők semmit nem éreznek meg abból, ha mondjuk hirtelen elfogy a beton a kocsi alatt és földúton kell tovább haladni.

Mindezek mellett az sem elhanyagolható tény, hogy a két motor összteljesítménye nem kevesebb mint 456 lóerő, melynek köszönhetően a futurisztikus szerkezet 5 másodperc alatt éri el a 100-as tempót és nem jelent gondot neki a 200 kilométeres óránkénti sebesség tartása sem.