Igazi ritkaság a Lamborghini Centenario

Még a leggazdagabbak is csak álmodozhatnak a Lamborghini újdonságáról, a genfi autószalonon bemutatott, 1,75 millió eurós Centenario ugyanis nem jut mindenkinek.

1916-ban, száz évvel ezelőtt született Ferruccio Lamborghini, és a márkaalapító előtt különleges sportkocsival tiszteleg a gyártó. A genfi autószalonon leplezték le a Centenario tanulmányautót, amely helyenként szélsőséges, igazán brutális formájú külsőt kapott. Egy ilyen limitált szériás modellnél szabadabb kezet kaptak a formatervezők, így mind az első légterelők, mind a hátsó diffúzor jóval hangsúlyosabb, mint a nagyszériás típusokon. A szénszálas anyagból készült karosszériát kontrasztos színű díszítések teszik feltűnőbbé.

A Centenario az Aventador műszaki alapjára épül, ezért a 770 lóerős V12-es motor is abból származik. A mindössze 1520 kilogrammos Lamborghini ezzel 2,8 másodperc alatt gyorsul nulláról százra, de igazán elképesztő az is, hogy 23,5 másodperc alatt képes elérni álló helyzetből a 300 km/órás sebességet. A Centenario igazi ritkaság lesz, hiszen mindössze negyven példány készül belőle, húsz kupé és húsz roadster. A tehetős gyűjtők pedig azonnal lecsaptak rá, 1,75 millió eurós ára ellenére ugyanis már az összes példány elkelt elővételben.