Hologramos személyi asszisztenst kínál az új kínai elektromos autó

A csak Kínában forgalmazásba kerülő Bestune 01 első ránézésre még egy átlagos elektromos autó is lehetne. Ez az érzés egészen addig tart, míg belül meg nem ismered a műszerfalon hologramként mászkáló anime lányt, aki a személyi asszisztensed lesz.

A kínai és az európai piac között a legnagyobb különbség, hogy míg az utóbbi inkább a konzervatív oldalát nézi az autózásnak, az előbbi már évtizedek óta a jövőt keresi benne. Ezért is van az, hogy Ázsiában jóval bátrabban bánnak az újításokkal a gyártók, mint nálunk.

Itt van például a Bestune 01, mely egy kizárólag Ázsiában értékesítésre kerülő elektromos autó lesz. A formáját tekintve a villanyosok szokásos futurisztikus megjelenését hordja magán, a méreteit tekintve pedig az átlagos közepes SUV kategóriába sorolható be. Ebben még nincs semmi különleges, akár csak abban, hogy egy 190 lóerős elektromotor hajtja meg, ami egy 61 kWh-s akkumulátor csomagból nyeri az energiát. Ezzel a konfigurációval a gyári adatok szerint 170 km/órás végsebességre képes az autó, az egy töltéssel megtehető hatótáv pedig 450 kilométer.

Ami viszont szokatlan lehet számunkra, az a belső térben található meg. A digitális műszerfallal egybekapcsolt érintőképernyő fölött ugyanis egy élére állított gyémánt alakú kreálmány figyelhető meg. Ez lényegében az európai járgányok esetében is egyre inkább elterjedté váló személyi asszisztens vizuális megjelenítéséért felelős.

Bizony, a Bestune 01 műszerfalán hologramos kivetítésben kommunikál velünk a mesterséges intelligencia. A kinézetét kedvünk szerint változtathatjuk, ám ázsiai autó lévén értelemszerűen egy anime lánykával reklámozza a funkciót a gyártó.