Hivatalosan is itt az új Opel Astra

Az előzetes információk és kémfotók után hivatalosan is bemutatkozott az Opel Astra új generációja, amely kisebb, könnyebb, fürgébb és takarékosabb elődjénél.

Az előzetesen közzétett információk és a gyár által készített álcázott fotók után most hivatalosan is lehullt a lepel az Opel Astra legújabb generációjáról. Az újdonsággal kapcsolatban a legfontosabb információ az, hogy jelentősen könnyebb lett az elődjénél, amelyet gyakran kritizáltak a túlsúlya miatt. Az alapoktól új Astra ezért legalább 120, de kiviteltől függően akár 200 kilogrammal is könnyebb lehet a korábbinál. A karosszéria például a régi modell 357 kilogrammja helyett csupán 280-at nyom, de a felfüggesztés is könnyebb alkatrészekből épül fel. Az új Astra valamivel kisebb is lett, 4,37 méteres hossza 5 centivel rövidebb, míg a magassága 2,6 centiméterrel csökkent, az utastérben mégis 3,5 centivel több hely jut a hátul ülők lábának.

Csak modern erőforrásokkal szerelik az új Astrát. Az alapmodellt az 1,4 literes turbómotor szerényebb, 100 lóerős teljesítményű változata hajtja, ezt követi az ezer köbcentis, háromhengeres turbómotor 105 lóerővel. Igazi újdonság az 1,4 literes turbós benzinmotor 145 lóerős kivitele, amely 250 newtonméteres nyomaték leadására képes 1800 és 4000 közötti fordulatszámon, így a teljesítmény-jellemzői a kétliteres benzinmotorokét is felülmúlja. A kínálatban 1,6 literes, 200 lóerős turbós benzinest és 1,6 literes turbódízelt is találunk, az utóbbi kínálata 95 lóerőtől kezdődik.

Az Astra újdonsága a LED-es mátrixfényszóró, amely elsőként érhető el a kompaktkategóriában: az Opel Eye kamera figyeli a szembejövő vagy előtte haladó forgalmat, és ennek megfelelően kapcsolja a fényszóró szegmenseit. A vezetéssegítők között holttérfigyelő, sávelhagyásra figyelmeztető, ráfutásgátló és önállóan parkoló asszisztenst is találunk. A műszerfalra az OnStar fedélzeti asszisztens költözik automatikus segélyhívóval és 4G interneteléréssel, az érintőképernyőn pedig az Android Auto és Apple CarPlay segítségével jeleníthetjük meg mobiltelefonunk különböző funkcióit. Az új Astra az őszi Frankfurti Autószalonon mutatkozik be, és az év végére kerül a márkakereskedésekbe.