Hivatalosan is itt a Hyundai hibridje

Hivatalosan is bemutatkozott a Hyundai Ioniq, amelyből hibrid és elektromos változat is készül, így egyszerre lehet a Nissan Leaf és a Toyota Prius ellenfele.

Az előzetesek után teljes egészében bemutatta új hibrid-elektromos modelljét a Hyundai. Az Ioniq lesz az első olyan autó a piacon, amely hagyományos hibrid, konnektorról tölthető hibrid és tisztán elektromos változatban is kapható lesz, ezzel a Nissan Leaf és a Toyota Prius számára is ellenfelet állít a koreai márka. A modell vadonatúj padlólemezre épül, a formája pedig nem olyan megosztó, mint a japán konkurenseké, ezért többek tetszését nyerheti el. A motorházfedél és a csomagtér-ajtó alumíniumból készült, akárcsak a futómű alkatrészei, így 12,6 kilogrammal könnyebb lett az autó.

Elsőként a hibrid változatot mutatta be a Hyundai, amely az 1,6 literes, közvetlen befecskendezéses, négyhengeres benzinmotor 105 lóerőre és 147 Nm-re képes változatát kapja, hozzá egy 43,5 lóerős és 170 Nm nyomatékú elektromotor kapcsolódik, a hajtás egy hatfokozatú, duplakuplungos sebességváltón keresztül jut az első kerekekhez. A sok töltési-merítési ciklust bíró lítium-polimer akkumulátort a hátsó ülések alá építették be, hogy alacsonyan maradjon az autó súlypontja.

Már az Ioniq utasterét is megmutatta a Hyundai, a belső berendezés pedig a külsőhöz hasonlóan visszafogott stílusú. A középkonzolra nagy érintőképernyő került, a felszerelések között fűthető kormánykereket, fűthető és szellőztethető üléseket, valamint olyan kétzónás klímaberendezést találunk, amelynek működését energiatakarékos módon csak a vezetőre is lehet koncentrálni. Az Ioniq mind a három változatát a márciusi Genfi Autószalonon leplezi le a Hyundai, akkor több információt is elárulnak a környezettudatos modellről.