Hihetetlen mértékben szennyez a részecskeszűrő, amikor regenerál

A belsőégésű motoroknál pontosan azért kezdték el alkalmazni a gyártók a részecskeszűrőket, hogy megszűrjék vele a káros anyagokkal teli kipufogógázt. Viszont egy idő után tisztítja magát a szűrő, ami pontosan ennek az ellenkezőjével jár. 

1985 óta kötelező minden dízel autót DPF-el, azaz részecskeszűrővel felszerelni. Ez a szerkezet szűri meg a káros anyagokkal telített kipufogógázokat azzal, hogy a nagyobb részecskéket nem engedi át a rendszeren, hanem inkább csapdába ejti őket. Ez szép és jó, csak éppen ha egy bizonyos szintű telítettséget ér el a szűrő, akkor az autó elindítja a tisztítás, avagy a regenerálás folyamatát: forróbb gázokat előállítva lényegében elégeti a szennyeződést.

Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség pontosan ezt a folyamatot vizsgáltatta meg egy független laboratóriummal egy Nissan Qashqai és egy Opel Astra segítségével. Az eredmény egészen megdöbbentő: a regenerálás alatt a szabadba jutó károsanyag mennyiség elérheti a megengedett érték ezerszeresét is.

A probléma megoldására egyelőre nem tett javaslatot egyetlen gyártó sem, illetve arról sem esett szó, hogy a jövőben az emissziós normák megállapításakor figyelembe veszik-e a döntéshozók a DPF regenerációs folyamatát.