Három új modellen is dolgozik a Lancia

A Lancia az elmúlt években egyetlen modellel és csupán egy országban működő márka lett. A Stellantis viszont komoly energiát és pénzt fektet az egykor neves gyártó felélesztésébe, természetesen a villanyosítást is szem előtt tartva. Most erről szivárogtak ki információk.

A Stellantis már korábban beszámolt arról, hogy esze ágában sincs kivégezni a jelenleg egyetlen modellel és csak Olaszországban működő Lancia márkát, inkább ismét globális gyártót csinálnak belőle. A munkálatok már el is kezdődtek az Automotive News beszámolója szerint!

A jelentés szerint első körben a jelenleg futó Ypsilon leváltása történik meg valamikor 2024 folyamán egy e-CMP platformra épülő városi minivel. Ez egyben a gyártó első teljesen elektromosan is kapható modellje lesz, de akárcsak az Opel Corsa vagy a Peugeot 208 esetében, egy darabig megmaradnak a belsőégésű alternatívák is.

A gyártó ezzel párhuzamosan dolgozik egy kompakt crossoveren is, mely már kizárólag elektromos formában lesz elérhető 2026-tól. Ez a modell már a Stellantis új STLA alapjaira épül majd fel, a kiszivárgott információk szerint pedig Olaszországban, a Melfi üzemben indul be a gyártás a globális piacra.

Bár az eddig elhangzottak is bíztatók, az igazán izgalmas felvetés a végére maradt. A jelentés ugyanis kitér arra is, hogy egy kompakt hatchback is készülődik, mely visszahozza a Delta elnevezést a palettára. Itt technikai részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, ám a 2027-es megjelenés szintén tisztán elektromos hajtást feltételez.

A Lancia tehát él és van jövője a Stellantis elképzelései szerint, viszont a régi, belsőégésű motorral szerelt sportos modelleken felnőtt generációnak jelen esetben is meg kell barátkoznia az elektromos jövő képével.