Guruló elektromos tanulmány a Mercedestől

Jól mutatja, hogy valóban elkötelezett az elektromos fejlesztések terén a Mercedes-Benz az a tavaly bemutatott tanulmányautó, amelyet éles közlekedési helyzetekben is próbára tett a stuttgarti márka.

A 2016-os párizsi autószalonon mutatta be a Mercedes-Benz az EQ Conceptet. Az elektromos SUV nem csak kiállítási modell volt, hiszen a napokban éles menetpróbának is alávethették a típust a márka által meghívott újságírók. Ugyanakkor ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy érdemben fontolgatnák sorozatgyártását. Az EQ ugyanis egy mozgó laboratórium, amelynek segítségével egy sor rendszert tesztel és próbálgat a márka, tapasztalatokat szereznek vele, majd az adatok elemzése után alakítják gyártás-érett verzióra az Audi E-Tron, Tesla Model X és Jaguar I-Pace stuttgarti riválisát. A végeleges változat 2019-re készül el, vagyis jelentős késében van vetélytársaihoz képest. Talán éppen ezért akarta legalább az üzemképes tanulmányautóval demonstrálni a Mercedes-Benz, hogy a cég igenis elkötelezett az elektromos fejlesztések irányába. A két-három éves lemaradásnak pedig lehetnek előnyei is – hangsúlyozzák Stuttgartban – hiszen jó eséllyel korszerűbb és kiforrottabb modellt dobhatnak 2019-ben piacra, mint riválisaik. Az EQ Conceptben fejlesztés és tesztelés alatt álló hajtásláncot négy leendő modellnél is alkalmazzák majd. Így mind az A-, a C-, az E- és az S-osztályban is kínálnak majd e-változatot a vásárlóknak. (Jelenleg csak a B-osztályból választható tisztán elektromos változat.)

Mercedes-Benz Concept EQ

Ugyanakkor az EQ Concept azt is hivatott demonstrálni, hogy milyen formanyelvet követnek majd a Mercedes leendő elektromos modelljei. Ebből a szemszögből vizsgálva az autót elsőre az tűnik fel, hogy mennyire nem tűnik fel a jármű: a többi gyártó futurisztikus modelljeihez képest még a tanulmány változat is visszafogottnak tűnik, holott még biztosan jócskán finomítanak rajta. Belterének dizájnja aligha kerül majd egy az egyben bele a sorozatgyártású verzióba, hiszen az utastér sokkal futurisztikusabb, mint a külső dizájn. Az olyan rész-megoldások azonban, mint például a hagyományos tükrök helyett alkalmazott kamerák, vagy a légellenállás csökkentése végett teljesen elrejtett ablaktörlők visszaköszönhetnek majd az utcai változaton.

Mercedes-Benz Concept EQ

Méreteit tekintve az EQ Concept a GLC s a GLE közé esik a maga 4730 milliméteres hosszával és 1950 milliméteres szélességével. Alapjait egy új, különleges alumínium-acél kombinációjával épített platform adja. A hajtásláncról még nem sokat árult el a gyártó, csupán annyit, hogy két elektromos motort alkalmaznak minden leendő e-modellben, az egyik az első, a másik pedig a hátsó kerekeket hajtja majd. A nyomatékot mindig a pillanatnyi hajtási igényeknek és az útviszonyoknak megfelelően osztja majd szét a kerekek között a rendszer. Pontos teljesítményadatokat azonban egyelőre nem közöltek, így még nem tudni, mekkora hatótávolsággal rendelkezik majd a Mercedes első E-SUV-ja, sem azt, hogy milyen gyorsulásra lesz majd képes az autó, de annyit már tudni lehet róla, hogy körülbelül 400 lóerős lesz majd.