Futurisztikus külsővel és 1600 kilométeres hatótávval mutatkozik be az Aptera elektromos autója

Könnyű és rendkívül áramvonalas kétszemélyes autót mutatott be az Aptera Motors. Akár 1600 kilométert is elmegy egy feltöltéssel, ráadásul napsütéses időben akár 70 kilométernyi energiát is képes visszatölteni hálózatra csatlakoztatás nélkül.

Az Aptera Motors elektromos autó fejlesztése nem most kezdődött el, hiszen a kicsi, de nagyravágyó terveket dédelgető startup cég már 10 évvel ezelőtt is arról beszélt, hogy eddig sosem látott hatótáv adatokkal ellátott járművet készülnek piacra dobni. Aztán anyagi okok miatt egy kis kényszerpihenőt kellett beiktatni, ám három évvel ezelőtt új lángra kapott a projekt, aminek most úgy néz ki, kézzel fogható eredménye is lesz.

Az Aptera ugyanis nem csak bemutatta a háromkerekű, rendkívül áramvonalas és könnyű autóját, hanem el is kezdte felvenni az előrendeléseket.

Na de mitől megy el ez a jármű 1600 kilométert egyetlen feltöltéssel, mikor a legjobb Tesla modell is csak 700 kilométeres hatótávval büszkélkedhet? A kulcs természetesen az összehangolt részletekben keresendő. Először is, a 100 kWh-s akkumulátor csomaggal (kérhető kisebb is, természetesen visszafogottabb hatótávval) is csupán 900 kilogrammos tömeggel rendelkezik az újdonság, mindehez pedig hozzájön még a 0,13-as légellenállási tényező is. Csak érzékeltetésképpen, a legáramvonalasabb elektromos autónak számító Lucid Air 0,21-es alaktényezővel rendelkezik!

Mindezek mellett a háromkerekes elrendezés is kevesebb gördülési ellenállást eredményez, azaz az elektromos motornak kevésbé kell erőlködnie haladás közben. Az Aptera szerkezete egyébként kétféle teljesítménnyel kérhető. A kizárólag csak az első két kereket hajtó változat 135 lóerőt képes leadni, míg a három meghajtott kerékkel bíró kivitel már 200 lóerőt képes mozgósítani igény esetén.

Az autó teteje mindezek mellett még napelemekkel is el van látva, amik a gyártó elmondása szerint jó időjárás esetén akár 70 kilométernyi hatótávot is képesek visszatölteni. Ez annyit tesz, hogy aki városban használja majd a kétszemélyes masinát, annak gyakorlatilag jó időben töltőt sem kell majd keresnie, a nap majd „visszaadja” az elautózott energiát, amíg mi a dolgainkat intézzük.