Folytatódhat a növekedés az autópiacon

Idén az újautó-importőrök és a használtautó-kereskedők is további növekedésre számítanak a hazai piacon, az élénkülést mindkét területen a fizetőképes kereslet növekedése és az autópark korosodása miatt szükségessé váló autócsere okozza.

Felmérésének eredménye alapján a hasznaltauto.hu közzétette, hogy mind az újautó-importőrök, mind a használtautó-kereskedők kétszámjegyű növekedésre számítanak a magyarországi piacon az idei évben.

A kutatásban 16 gépjárműimportőr vett részt, amelyek együttesen az újautó-piac több mint 95 százalékát fedik le, és bár szerintük a 2014-es 20 százalékos piaci bővülés ugyan nem ismétlődik meg, az átlagosan 13 százalékra várt növekedés nyomán az eladott új személyautók száma 67 500-ról 76 ezerre növekedhet.
Az okok között a legtöbben a hazai személyautópark idősödését említették meg, az átlagéletkor ugyanis már tavaly átlépte a 13 évet. A piac bővülését pedig elsősorban az elérhetőbbé váló finanszírozási lehetőségek, a vásárlók fizetőképességének javulása, illetve általában a stabilabb gazdasági környezet miatt erősödő optimizmus teszi lehetővé. A piaci szereplők véleménye szerint a magánszemélyek, valamint a vállalati és állami megrendelések terén egyforma mértékben várható élénkülés.

A megkeresett használtautó-kereskedők válaszaiból kiderül, hogy várakozásaik szerint a piac bővülésének mértéke 11 százalék lesz. A növekedést szerintük is ugyanazok a tényezők (a növekvő fizetőképes kereslet, a stabilabb piaci környezet, illetve az idősödő példányok immár halaszthatatlan cseréje) segítik elő, mint az újautó-értékesítésnél, az újautó-eladások növekedése pedig automatikusan azt is magával hozza, hogy növekszik a lecserélt, néhány éves autók száma a használtpiacon.
A használt autók importja tavaly 37 százalékkal 97 ezerre növekedett, és abban minden piaci szereplő egyetért, hogy idén a behozott járművek számának növekedése erőteljesen folytatódik: a becslések szerint 2015-ben újabb 118 ezer használt autó érkezik majd az országba.