Feltámad a Borgward

A Frankfurti Nemzetközi Autószalonon mutatkozik be az ötvenévnyi kihagyás után visszatérő német elitmárka, a Borgward új modellje. Először Kínában lesz majd kapható.

Visszatér egy nagy múltú német autómárka a világpiacra: jó 50 évnyi kihagyás után ismét megjelennek a rombusz formájú emblémával ékeskedő Borgward modelljei az utakon. Az első modell, a napokban nyitó Frankfurti Nemzetközi Autószalonon debütáló BX7-es a BMW X3-as, az Audi Q5-ös és a Mercedes-Benz GLC kihívója lesz. Némileg meglepő módon azonban az európai bemutatkozás után eleinte kizárólag Kínában lesz kapható a jármű, csak a jövő év második felében érkeznek meg a mi kontinensünkre az első példányok belőle.

A modell motorválasztékáról egyelőre nem sokat lehet tudni: annyi biztos, hogy az alapváltozat egy kétliteres turbós benzines lesz 220 lóerő körüli teljesítményszinttel, de állítólag később érkezik majd dízel és egy 300 lóerős teljesítményű tölthető hibrid verzió is. Sőt: a jövő tavaszi genfi seregszemlén már a következő modell is bemutatkozik a nagyközönségnek. A cég tervei igencsak ambiciózusak: 2020-ra el szeretnék érni a 800 ezer darabos gyártási teljesítményt, amelyet további öt év alatt megkétszereznének.

A Borgwardot 1919-ben alapították, és 1961-ben ment csődbe. Brémai gyártósorát a Mercedes-Benz vette át.