Fogyasztás-szimulátort fejleszt a PSA

A fogyasztási adatok körül kirobban botrányok után igencsak figyelemreméltó megoldással állt elő a PSA-konszern: kifejlesztenek egy olyan szoftvert, amelynek segítségével a vásárlók maguk tehetik próbára az egyes típusokat.

Otthonról, a számítógépünk mellett szerezhetünk majd első kézből származó információt arról, hogy vajon saját használati ciklusunkban mennyit fogyaszt az az autó, amelynek a megvásárlásán töprengünk. Erre a Citroen és Peugeot, valamint immár a DS márkákat tömörítő francia PSA-konszern online szimulátora ad lehetőséget. Ez a program nem csak azt mutatja meg, hogy mennyit fogyaszt egy-egy típus azokon az útvonalakon, amelyeket a leggyakrabban használnak a vásárlók, hanem arra is felhívja a figyelmet, hogy hol, mikor és mit kell kellene tenni ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen az üzemanyag-felhasználás.

Nem az év végén elérhető váló szimulátor az első próbálkozás a PSA részéről arra, hogy a valóságos adatokhoz közelibb, pontosabb paramétereket közöljenek a vásárlókkal a gyártók. A cég már korábban nyilvánosságra hozta saját, hétköznapi használathoz hasonló adatfelvételével rögzített fogyasztási értékeit, és jó ideje szorgalmazza, hogy ne laboratóriumi körülmények között regisztrált értékekkel kábítsák a gyártók a vevőket. Ugyanakkor a szimulátorral kiderül majd az is, hogy egyébként megfelelő körülmények és vezetési stílus mellett reprodukálhatók akár ezek is.