Fenntartható anyagokból építette meg az ünnepi tanulmányát a Bentley

A beharangozó után hivatalosan is bemutatta a Bentley az EXP 100 GT tanulmányautót, mely a jövő technikáját mutatja be szigorúan környezet kímélő megoldásokkal.

A Bentley 100 éves évfordulója szülte meg azt a tanulmányt, melyet EXP 100 GT néven mutatott be a gyártó most. Természetesen brutális 1500 Nm-es nyomatékát (lóerő adatok egyelőre nincsenek) elektromos motorokból nyeri, ha megunjuk a vezetést, akkor pedig teljesen rábízhatjuk magunkat az autó rendszerére. Ez mind szép és jó, csak hogy ilyet bármelyik mai tanulmány tud. Akkor miben több az EXP 100 GT, mint a többi bemutató járgány? Abban, hogy a fényűzés mellett is a fenntarthatóságra törekszik.

A karosszéria alumíniumból és szénszálas műanyagból készült, a fényezés alapanyagát pedig a hántolt rizs hamujából nyerték ki. Az ülések műbőr anyaga a borkészítésből visszamaradt melléktermékből áll, míg a fa díszítést kizárólag természetesen kidőlt fából faragják ki a gyártó mesterei.

Mindezek mellett persze az alkalmazott technológiák terén is van szép számban jövőbe mutató. Ilyen például a már említett ülés, mely a benne ülő mozgásából, testtartásából és hőmérsékletéből következtet annak az állapotára, így a kényelmi extrákat az adott hangulathoz lövi be az automatika.

Sajnos az EXP 100 GT még nagyon-nagyon tanulmány, a gyártó szerint nagyjából 20 év múlva számíthatunk ilyen szintű autókra.