Ezzel gurulunk 7 fok alatt – A téli gumi

Winter-TyresMilyen autónk van, milyen úton és mennyit megyünk vele, és egyáltalán milyen a vezetési stílusunk – ezek a kérdések mindig előjönnek a téli gumi vásárlás kapcsán. De most nem csak az ideális autógumi beszerzéséhez adunk tippeket, de írásunkból azt is megtudhatod, hogyan tárold a gumikat, vagy hogyan spórolj egy kis pénzt és cseréld le a saját kezeiddel.

Vásárlás
A szuper- és hipermarketekben kapható abroncsok a legolcsóbbak kategóriájába tartoznak. Ezeknek legfőbb hátránya, hogy nagyon hamar elkopnak és a használat során az üzemanyag-fogyasztásuk is sokkal több kiadással jár. Így nem célszerű a gumiabroncsok költségein takarékoskodni, mivel így a jármű üzemeltetési költségei könnyen növekedhetnek. Ezen kívül az olcsóbb abroncsok menettulajdonságai is rosszabbak, szemben a drágább társaikkal. Érdemes a neves gyártók kínálatából választani garnitúrát. Ezek a fajták hatékonyabban felveszik a harcot a latyakos és a vizes utakkal szemben, így a vezetés is sokkal biztonságosabb.

Az ismertebb márkák között is nagyon eltérőek az árak. Egy gumi kerülhet kevesebb, mint 8 000 Ft-ba is, ami egy garnitúra tekintetében 32 000 Ft-ot jelent. A legdrágább téli gumi darabja pedig elérheti a 209 000 Ft-ot is, de vásárláskor nem szabad csak az árra koncentrálni! Figyelembe kell venni a kocsink gyártójának az előírásait, ajánlásait illetve a műszaki előírásokat is, mint például az abroncs mérete, maximum terhelhetősége és sebessége.

Abroncs mérete
Általánosságba véve ajánlott a nyári abroncsoknál egy mérettel keskenyebb téli abroncs beszerzése. Száraz utakon a szélesebb gumiknak jobb a tapadása, viszont télen a legtöbb út takarított (ezáltal jellemzően latyakossá is válhatnak) és ilyen körülmények mellett ajánlatosabb a keskenyebb abroncsok felszerelése. A keskenyebb méret nagyobb felületi nyomást eredményezz, és ez által a gumiabroncs könnyedén kidolgozza maga alól a nedvességet, latyakot. Azok az autó tulajdonosok, akik gyakran járnak például síelni, többször találkozhatnak kevésbé letakarított havas utakkal. Ezért nekik célszerű szélesebb méretű abroncsokat felszereltetni, mivel az autó kevésbé ássa el magát a hóban.

Gumicsere
Winter-Tyres2Az új téli gumi felszerelése előtt hasznos, ha ellenőriztetjük az autó futóművét, lengéscsillapítóját és kormányművét. Ha erre nem szánunk időt, és ezek rosszul vannak beállítva, akkor a téli gumi látja kárát. A gumicsere során kérjük a szelepek cseréjét is, mivel fontos, hogy használat közben a nyomás is optimális legyen az abroncsokban.

A gumik cseréje háromféle módon történhet. Lecserélhetjük akár otthon is, bár a szakemberek ettől óvva intenek. Tény, hogy az egyik legolcsóbb és leggyorsabb megoldás, de csak is abban az esetben, ha igazán értünk hozzá. Amatőrként elképzelhető, hogy csak kárt teszünk a gumikban és az autóban is. Sok kisebb autószerelő műhely is vállal cserét. Tapasztalatok alapján annak ellenére, hogy szintén időt és pénzt spórolhatunk vele, nem mindig végeznek precíz és megbízható munkát, és legtöbbjük a futómű-beállítást sem tudja szakszerűen elvégezni. Az árak kb. 1000 és 4000 Ft között mozognak, függően attól, hogy mekkora abroncsról van szó és milyen kiegészítő szolgáltatást kérünk még.

Abroncs tárolása
Idővel, ahogy az autó is, az abroncsok is elöregedhetnek. Ezt az elöregedést viszont mi magunk is késleltethetjük, ha megfelelően tároljuk a leszerelt abroncsainkat. A leszereléskor érdemes a gumikat megjelölni, például krétával az abroncs belsejébe felírni az autó melyik oldalán voltak használva (pl. ’BE’= bal első). A kerékre szerelt abroncsokat egymásra rakva vagy felakasztva, a leszerelteket pedig állítva és időnként forgatva érdemes tárolni. Hűvös, száraz és sötét helyen történjen a tárolás. Több hónapos tárolás esetében pedig az abroncsok nyomását is a felére kell csökkenteni.

A téli garnitúrák 4 aranyszabálya:

  1. Legyen mind a 4 keréken téli gumi. Ez azért is fontos, mert ha csak a hajtott kerekekre helyezünk el téli abroncsokat, akkor az általa biztosított fékezési és kanyarodási megbízhatóság csökkenhet.
  2. A mintázat mélysége minimum haladja meg a 4 mm mélységet.
  3. Vezessünk mind a 4 téli hónapban téli garnitúrával.
  4. Maximum csak 4 szezonon keresztül használjuk ugyanazt a garnitúrát.

Hasznos linkek:
teligumiszerviz.hu
Téli gumi teszt
Téli gumi árkalkulátor