Eszement gyors, de mégis tartja az emissziós szabályokat az új BAC Mono

A BAC lerántotta a leplet a Mono együléses utcai versenyautó következő generációjáról. Nagyon erős és szokatlanul könnyű, azaz tényleg versenyautós tempót lehet vele autózni.

A BAC Mono főként a futurisztikus formájának és a szokatlan koncepciójának köszönheti, hogy úgy tudott kilenc évet változatlanul lehúzni a piacon, hogy közben egy pillanatig sem tűnt öregnek. Nem is volt azt, de ennyi idő után már szinte kötelező jelleggel be kell egy új generációt mutatni, ami most meg is történt.

Az új Mono megjelenése annyira megegyezik az előddel, hogy avatatlanok maximum egy lágy ráncfelvarrásnak gondolhatják a dolgot, pedig a gyáriak elmondása alapján teljesen új technika található a karbonszálas műanyagból készült elemek alatt.

Egészen pontosan a meghajtásról egy 2,3 literes turbós négyhengeres motor gondoskodik, mely 332 lóerő leadására képes 400 Nm nyomaték mellett. Ehhez jön még hozzá a mindösszesen 570 kilós önsúly, és már érthető is, hogy hogyan képes 2,7 másodperc alatt elérni a 100 kilométeres óránkénti sebességet az újdonság.

Ami még megdöbbentőbb, hogy mindezt úgy teszi meg a sportkocsi, hogy közben meg tud felelni az Euro 6d környezetvédelmi normának is, azaz nem fogja szénné büntetni az EU a BAC márkát a tehetősek új játékszere miatt.