Érintésmentes képernyőt fejlesztett ki a Jaguar-Land Rover

A Jaguar-Land Rover és a Cambridge-i egyetem közös fejlesztése az az új képernyő, mely nem igényel fizikai kontaktust a működéshez. A mutogatós megoldás csökkentheti a fertőzés veszélyt és még a működtetése is biztonságosabb, mint a most használt érintős változat.

A koronavírus járvány olyan új szemléleteket hozott az autóipar világába is, amikre eddig nem igazán volt példa. Elég csak a térelválasztó „pajzsokra” vagy a mikroszálas légszűrőkre gondolni, már láthatjuk, hogy sorra jelennek meg az olyan kiegészítők és megoldások, melyek a fertőzések terjedését hivatottak meggátolni. A Jaguar-Land Rover is ezek közé sorolja a Cambridge-i Egyetemmel közösen kifejlesztett újdonságát, viszont a mutatásra is reagáló képernyő más tekintetben is megkönnyítheti az életünket.

A találmány lényege, hogy szenzorok és kamerák figyelik a kézmozgásunkat, így a rendszer előre kitalálja, hogy melyik menüpontra akarunk rábökni éppen. A találat pontosságát tovább erősíti a számítástechnika világában már ismert szemmozgás detektor is, ami követi a tekintetet és gyakorlatilag milliméteres pontossággal képes felmérni, hogy hová nézünk éppen.

A szóban forgó megoldás tehát nem használ fizikai kontaktust, azaz megvéd a felületre lerakódott vírusoktól is, de ami ennél is fontosabb, hogy a fejlesztők szerint kevesebb ideig vonja el a tekintetet az útról, mint a hagyományos nyomkodós társa. Miért? Elég például egy rázósabb útszakaszra gondolni, ahol nem könnyű az ujjunkat pont a kiszemelt kis gombra rátenni, a tekintet viszont gyorsabban alkalmazkodik a mozgáshoz, így gyorsabban kitalálja a rendszer, hogy milyen műveletet szeretnénk elvégezni.

A gyártó egyelőre nem közölte, hogy mikor kerülhet be az új fejlesztés az utcai autókba, de a rendszer kész van és rendelkezésre áll. Ennek fényében pedig furcsa lenne, ha sokáig tartanák a „fiókban” a találmányt, megadva más gyártónak a lehetőséget, hogy ők alkalmazzák először azt.