Emészthetőbb forma, komoly hatótáv, ez az új Toyota Mirai

Újratervezték az üzemanyagcellás típust a japánok és keményen beleálltak a gyártás felfuttatásába. A Mirai már több, mint kósza ígéret.

Hosszú, már-már elegáns és nyúlánk szedán-formát kapott már tanulmányautó korában és szerencsére meg is tartották, hiszen a napokban így került forgalomba Japánban és pár héten belül az Egyesült Államokban is, Európába tavasszal érkezik a lényegében minden paraméterében továbbfejlesztett Mirai.

c87777c451

A WLTP szerinti hatótávolság immáron 850 kilométer, ehhez 20 százalékkal több hidrogén (azaz öt kiló helyett hatot) és 10 százalékkal hatékonyabb energiahasznosító rendszert kellett. Az új cellaköteg nem csak kisebb és könnyebb, hanem 5.4kW/l energiasűrűségével túlmutat az előd 3.5kW/literjén. Az akkumulátor az eddig használt fém-hibrid helyett lítium-ion lett. A teljesítmény ennek köszönhetőn 134 kilowatt, azaz 182 lóerő lett. Mindehhez hátsókerékhajtás társul.

toyota-mirai-second-gen2

A legnagyobb fegyvertény viszont az, hogy üzemanyagcella-köteg előállítási költségei 70 százalékkal csökkentek. Ezt Ryotaro Shimizu főmérnök jelentette ki a legutóbbi tesztvezetésen. A cellák számának és a nemesfém-aránynak a csökkentésével érték el mindezt.

2021-Toyota-Mirai-Limited-Hydro-Blue-25

A költségek további csökkenése pedig az egyre nagyobb volumennek köszönhető, hiszen a két évvel ezelőtti 3000 darab helyett a második generációs cellakötegekből idén már 30 ezret gyártottak le köszönhetően az egyre inkább terjedő üzemanyagcellás buszoknak, teherautóknak és targoncáknak. Rövidült a cellák és a szénszálas-kompozit tartályok előállítási ideje is, ez is jó hatással volt az árra. A Toyota a modern autógyártás-technológia és logisztika feltalálójaként erre mindig is nagy hangsúlyt fektetett.

toyota-mirai_100774196_l

Japánban a Mirai ára 7,1 millió jennél (68 200 dollár) kezdődik (forgalmi adóval együtt) és 8,05 millió jenig (77 300 dollárig) lehet felhúzni. Az állami támogatás 1,4 milliót (13 500 dollárt) tud levenni a végső árcédulából.