Elrettentő GPS hibák

 gps„Bárhova követnélek” – mondják sokan GPS-üknek, holott egyre több az arra utaló jel, hogy nem mindig az a helyes út, ahova a kicsi képernyő vezet minket. Nemrég például az Apple Maps program egy bug miatt néhány vezetőt egy alaszkai repülőtér kifutópályájára navigált. Szerencsére nem sérült meg senki, de a mindentudónak gondolt GPS-ek nimbuszát azonban néha érdemes lehet újragondolnunk…

A helyzet ugyanis az, hogy az imént leírt sztori egyáltalán nem egyszeri véletlen. A világ minden táján kerültek már bajba emberek a GPS-ük miatt, íme néhány példa:

  • Az amerikai Santa Fé-ben egy férfi majdnem lehajtott egy 60 méter magas szikláról, mert a GPS-e egy forgalmi dugó miatt alternatív útvonalat ajánlott számára. A javasolt út egy elhagyatott hegyi ösvény volt, ami számos hajtűkanyar után végül egyszerűen a semmibe vezetett.
  • Egy belga nő a tőle 150 kilométerre levő Brüsszelbe szeretett volna eljutni, azonban a GPS-e hibás iránymutatásait követve végül Horvátországban kötött ki, 1500 kilométerre otthonától.
  • Egy alaszkai férfi belehajtott egy öbölbe és elmerült, miután egy vízparton vezetve autója GPS-e arra utasította, hogy forduljon jobbra…

Ismerjük be, ezek a történetek azért elég mókásak, és mivel senki sem sérült meg, nyugodtan nevethetünk is rajtuk. A legfélelmetesebb részük nem a GPS kiszámíthatatlansága, hanem az, hogy a vezetők hogyan hihettek ilyen abszurd utasításoknak. Egy kis józan ész, figyelem, vagy gyanakvás arra, hogy talán mégsem kellene 1500 kilométert utaznunk, és máris elkerülhetőek lettek volna a leírt esetek, amikből valójában sokkal komolyabb baj is lehetett volna.

A történetek így jó jelzések arra, hogy sokan talán túlságosan is hajlamosak vagyunk minden hatalmat a GPS kezébe adni vezetés közben. Véget ért a kézbe fogható, vásárolt vagy lerajzolt térképek kora, ma már a Google Maps-t sem szokás többé kinyomtatni, ahogy azt egy időben tettük. Minden bizalmat a GPS-be helyezünk, és jobb híján meg vagyunk róla győződve, hogy amit nekünk mutat, az csakis helyes lehet.

A technológiában viszont akármilyen fejlett, mindig lesznek bug-ok, apró hibák. Mit tehetünk tehát? Nem tudjuk, az viszont jó ötletnek tűnik, hogy ha legközelebb a GPS egy kacskaringós erdei útra, vagy egy „behajtani tilos” táblához akar vezetni minket, inkább forduljunk vissza.

Forrás: drivesteady.com