Elősegíti az agresszív vezetést a gyors és tempós zene

Egy ázsiai tanulmány világít rá arra, amit eddig is sejthettünk: a kocsiban hallgatott gyors és hangos zene agresszívabb vezetést eredményez.

Bömbölő zene a sorban agresszívan kacsázó autóban? Tipikus kép, amivel eddig már mindenki találkozhatott az utakon. Na de azért bömböl a zene, mert az amúgy is agresszív sofőr ezt szereti, vagy a zene tette agresszívvá az amúgy higgadt embert? Igazság szerint mind a kettő igaz, legalábbis egy ázsiai tanulmány mutatott rá arra, hogy a gyors zene, mondjuk a rock vagy a metál, gyorshajtásra és izgága sávváltásokra késztet.

A SCUT (South China University of Technology) azt próbálta ki, hogy egy-egy nagyobb vezetői csoport hogyan reagál a kocsiban szóló zenére vezetés közben. A végeredmény arra mutatott rá, hogy a gyors és hangos zene csaknem 20 kilométeres óránkénti tempóval emelte meg a csoport átlagsebességét, a sávváltások száma pedig a nyugodt rádiózásban tapasztalt 70-ről 140-re emelkedett.

A zene tehát egyértelműen kihatással van a vezetési stílusunkra, ám a kiválasztott zenére pedig a mindennapi ízlésünk van hatással, szóval a lényeg, hogy ez egy öngerjesztő folyamat. A nagy hangerő pedig zenétől függetlenül balesetveszélyes, hiszen elnyomja a külső zajokat és túlzott mértékben eltereli a figyelmet.