Elkészült Gordon Murray szuperautója, a McLaren F1 méltó utódja

Egy évvel ezelőtt röppent fel a hír, hogy Gordon Murray, egykori F1 versenyautó tervező nekiállt megalkotni a legendás McLaren F1 utódját. A T.50 most elkészült és minden tekintetben az egyik legdurvább járgány, amivel eddig találkozhattunk.

Gordon Murray kimondottan nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik, hiszen a 70-es években számos Forma 1-es versenyautóval örvendeztette meg a nagyérdeműt, de neki köszönhetjük az egyik legikonikusabb utcai sportkocsit, a legendás McLaren F1-et is. A tervező zseni tavaly jelentette be, hogy nekiáll megalkotni ez utóbbi méltó modern utódját T.50 néven. Mire jutott a projekttel? Kérem szépen, a remekmű elkészült!

A Gordon Murray T.50 egy minden tekintetben a vezetés élményére kihegyezett autó. A meghajtásáról egy Cosworth eredetű 3,9 literes V12-es egység gondoskodik, mely 12 100-as percenkénti fordulatot képes elérni, a teljesítménye pedig  653 lóerő 467 Nm nyomaték mellett. Ha ez nem lenne elég, még egy külön turbinát is találhatunk az autó hátulján, mely további 50 lóerőt képes a vezető szolgálatába állítani, de nagy szerepe van a száguldás közbeni stabilitás megteremtésében illetve a fékezést is jelentősen segíti.

Mindezek mellett a kocsi összesen 987 kilót nyom, ami természetesen nagyon jó dinamizmust tesz lehetővé, bár pontos gyorsulási és a végsebességre vonatkozó adatokat még nem tettek közzé. Gordon Murray mindezek mellett hangoztatja, hogy ő nem a leggyorsabb autót tervezte meg, hanem azt, ami a legjobb élményt adja vezetés közben.

Az T.50 első példányai 2022-ben érkeznek meg a tehetős megrendelőkhöz, már amennyiben valaki hajlandó kifizetni a 3,1 millió dolláros, azaz csaknem 1 milliárd forintos vételárat, illetve belefér az első 100 vásárló közé, ugyanis összesen ennyit gyártanak majd le belőle.