Elkészült az izraeli tech cég zajkioltó szoftvere, először a Jaguar-Land Rover termékeiben kerül majd felhasználásra

Már évek óta dolgozott a saját menetzajt semlegesítő szoftverén az izraeli Silentium, most viszont úgy néz ki, elkészült a végleges változat. A nem kívánatos zajok 90 százalékát képes kioltani ellentétes frekvencia sugározásával.

Az autózás világában nem újkeletű az olyan megoldások alkalmazása, melyek csendesebbé, ezáltal pedig pihentetőbbé tehetik az utazást. Az egyik ilyen a zalkioltó szofverek alkalmazása, melyek már évek óta jelen vannak a drágább modellekben. Most viszont itt van egy minden eddiginél jobban és hatásosabban működő megoldás, mely az izraeli Silentium nevéhez kötődik.

A srácok ugyanis befejezték annak a szoftvernek a fejlesztését, mely képes a belső zajok 90 százalékát kioltani. A működési alapelv ugyan az, mint az eddigieknél, azaz egy jeladó felismeri a belső térben hallható zajokat, majd a másodpersz tört része alatt meghatározza az azzal ellentétes frekvenciát, amit el is kezd sugározni az autó hangszóróiból. Az eredmény majdnem teljes csönd, ami valljuk be, néha jól tud jönni amikor pihentetően szeretnénk utazni.

A hatásfok mellett a Silentium megoldása még egy pontot túlmutat az eddigi próbálkozásokon, ez pedig a programozhatóság. A gyáriak elmondása szerint ugyanis bármikor kalibrálható a rendszer, azaz megadhatjuk, hogy pontosan milyen hangokat oltson ki frekvencia sugárzással. Ez miért jó? Mert mondjuk amíg a gördülési zajokat nem mindig jó hallani menet közben, addig például a közelben tartózkodó szirénázó mentőt szerencsés dolog minél hamarabb észrevenni. Első körben az eddigi információk alapján a Jaguar-Land Rover modelljeiben kezdődik meg majd a szoftver alkalmazása, de a Silentium nyitott bármelyik márka felé, amelyik hajlandó kifizetni a használatért járó jogokat.